7 lucruri de făcut până la Crăciun

lucruri de făcut până la crăciun
sursa foto: canva.com

Cuprins

E iarnă, dar cumva nu o simt așa. Nu, nu e pentru că plouă. M-am obișnuit cu sărbătorile gri și nu albe de ceva timp. Da, mi-e dor. Mi-e dor de zăpada imensă ce se strângea în grădina de la țară. De oamenii de zăpadă făcuți de tataie. De bătăi cu bulgări. Mi-e dor de zăpadă, ce să mai, la deal, la vale… tot aia e.

Știți, eu și acum, la vârstă adultă am o deosebită plăcere să deschid geamul și să iau cu mâinile goale stratul de primă zăpadă de pe pervaz, să formez un bulgăre și să-l țin strâns în căușul palmelor până ce pielea mi se face roșie-roșie. E ca un ritual de trezire la viață. Da, am avut o ninsoare mai anemică nu cu mult timp în urmă, însă nu mi s-a strâns zăpadă la pervaz.

Se pare că mai e ceva până atunci, iar  viața curge. Așa că voi pregăti din nou sărbătorile, din nou pe gri și nu pe alb. Dar mereu pe acorduri de Hrușcă, am eu pasiunea asta încă de mică. Să fie oare pentru că și ai mei aveau o casetă de-a lui cu colinde numai bună de pus pe repeat iarna? Poate asta sau poate… piesele interpretate de el sunt niște incantații, cumva fără Hrușcă nu ies pregătirile de Crăciun și cu asta, basta!

Despre ce pregătiri vorbesc? Eh, veți vedea în cele ce urmează căci Mira m-a „lepșuit” să scriu care sunt lucrurile de făcut până la Crăciun de pe lista mea. Dar, haideți să facem un mic răgaz!

Lista mea de lucruri de făcut până la Crăciun

1. Regăsire. Pace interioară. Iertare

Anul acesta cere extra-precauții, dar eu una sunt hotărâtă să nu las acest lucru să interfereze în vreun fel cu cea mai frumoasă perioadă a anului. Pandemie „nepandemie”, e Crăciun și trebuie să ne pregătim, să ne curățăm casele și, mai ales sufletele.

Sărbătoarea Nașterii Domnului nu e despre mese festive, brazi împodobiți după ultimele trenduri și poze găsite pe Pinterest, nici despre moși rotofei ce aduc cadouri. Să profităm de această perioadă să facem pace cu noi înșine, cu cei care ne-au greșit, cu cei care le-am greșit. Să ne curățăm sufletele. 

Am adânc înrădăcinată în minte faptul că fără o curățare a gândurilor și a inimii, un post sufletesc să-i zicem, postul alimentar e în van. Degeaba ne abținem de la carne, lactate și ouă dacă sufletul ne rămâne încărcat de trăiri negative și în minte avem gânduri rele. Așa că, pe primul loc în lista mea de lucruri de făcut până la Crăciun se află această regăsire și împăcare spirituală.

crăciun
sursa foto: canva.com

2. Curățenie în casă

Încă de mică am asistat la un ritual ce îmi părea, atunci bizar cel puțin. În preajma marilor sărbători, mama și bunicile întorceau totul cu fundul în sus, ștergeau, spălau, apretau (când era moda), văruiau (bunicile, evident). Apoi totul era curat, ca-ntr-o reclamă. Sincer, mi se părea cumva inutil, oricum nu rezista prea mult căci din urmă veneam noi, gepizii, adversarii curățeniei înarmați cu jucării, carioci și… covrigi născători de firimituri.  O parte din muncă trebuia, astfel, repetată.

Apoi, pe măsură ce am crescut, am realizat că e important să avem și o casă curată, să fie o reflexie a noastră, a sufletului nostru și, mai ales, a sărbătorii ce vine. (Deși, da, e ceva haos în momentul în care ne apucăm de ea și uneori ne vine să lăsăm totul baltă, cred că e în ADN-ul nostru românesc să ducem tot ritualul curățeniei până la capăt).

3. Meniul

Și, evident, meniul nu lipsește nici el de pe acest to do list. Am crescut iubind bucătăria și, evident, de sărbători ador să pregătesc lucruri speciale pentru familia mea. Ba chiar o să-mi iau inima în dinți și o să pregătesc pentru prima dată cozonac. Bine, nu voi urma procedeul acela complicat prin care mamaie lua aluatul, îl ridica, îl răsucea în aer și-l izbea de copaia de lemn. În primul rând, n-am copaie. În al doilea, n-am nici cine știe ce forță 😆 Însă eu sper să-mi iasă un cozonac pufos și rumen! Așa să-mi ajute Dumnezeu!

4. Cadourile

Evident, voi cumpăra și cadouri pentru cei dragi. De regulă cumpăr lucruri simbolice, dar utile. Evit lucrurile mult prea „crăciunești”, ele au o durată de purtare mult, mult prea mică. În schimbul acestor chestii pur comerciale merg pe lucruri mai practice: un șal călduros, un pulover, mănuși…

crăciun
sursa foto: canva.com

5. Stabilierea unui traseu

Știu, autoritățile ne recomandă să evităm deplasările. Dar, 1. nici părinții, nici socrii mei nu aparțin vreunei grupe de risc și 2. de Crăciun este ziua de naștere mamei mele așa că nu pot evita o vizită (mi se pare nedrept). Prin urmare, voi rupe o bucată de timp pentru a pregăti și un program / traseu pentru a ajunge și pe la părinții noștri măcar pentru câteva ore în Ajun sau în ziua de Crăciun. (Și pentru cei care urmează regulile și-i acuză pe alții că nu o fac: să știți că urmez regulile, dar nu mi-am făcut din asta religie. Ies extrem de rar (din martie lucrez exclusiv de acasă) și atunci port mască și urmez și celelalte reguli. Dar, Crăciunul e Crăciun și consider că îl putem sărbători cu respectarea normelor și cu număr mic de invitați, oricum nici părinții mei nu dau petrecere, nici socrii.)

6. Ținuta

Crăciunul e o sărbătoare de familie, așa că nu e loc aici de epatare. Voi alege, totuși, un pulover nou și drăguț pentru a marca ocazia. E totuși un eveniment, nu? De fapt, deja îl caut… Știți cum e, cât de greu e să te hotărăști.

7. Relaxare

Ultimul lucru de pe lista mea cu lucruri de făcut până la Crăciun este o maaaaare sesiune de relaxare. Am nevoie de ea după toată alergătura ce va fi și tot anul acesta nebun. O baie cu săruri, o carte bună, niște muzică… Ah, fix ce mi-a recomandat doctorul…

În loc de final...

Aceasta a fost lista mea. Vă invit și pe voi să-mi spuneți în comentarii ce lucruri veți  face voi până la Crăciun! Evident, fiind o leapșă, o puteți prelua și pe blogurile voastre. Eu o dau mai departe Anei, Denisei, lui Mari, Monei, Potecuței și oricui mai dorește.

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021