Săptămâna asta am cam lenevit în ceea ce privește scrisul. Nu prea m-am simțit bine, dar nu acesta a fost motivul tăcerii mele blogosferice. Am preferat să stau un pic deoparte. Să citesc. Să analizez. Să mă odinesc. Să caut inspirație în locuri mai puțin obișnuite. Până la urmă o minte creativă trebuie și ea antrenată, nu?
Tocmai ce-am băgat un chec cu mere la cuptor și-am pornit laptopul. Nu pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese. Trebuie să știi cum să le mai și dozezi. SuperBlog-ul tomnatic a demarat în forță. Au apărut deja primele trei probe și ar cam fi cazul să-i dau bice cu scrisul că mai e puțin și vine primul termen. Din fericire, weekendul e abia la început. Așa că până să mă scufund în cuvinte cheie, link-uri și informații mai pot scrie și altceva.
Dacă tot suntem în plină competiție, m-am gândit să împărtășesc cu voi un TED tare util pentru cei înscriși în competiție și nu numai. Tema lui: obiceiurile surprinzătoare ale persoanelor creative / originale. Persoana care-l susține: Adam Grant – psiholog organizațional. Și cam atât vă spun, vă las pe voi să descoperiți restul și să aflați cum să vă mențineți mintea creativă la parametri optimi și să și câștigați ceva din asta 🙂
Deci cum întreținem o minte creativă?
O minte creativă e probabil cel mai important atribut al oamenilor originali. De fapt, aceste două atribute se reflectă destul de bine în acțiunile lor. Acest gen de oameni sunt fix aceia care gândesc în afara cutiei, nonconformiștii.
Ce fac acești oameni în mod deosebit? Păi, incredibil dar adevărat, procrastinează. Dar fac asta cu cap. Nici nu se avântă să se apuce de treabă, nici nu se apucă în al doisprezecelea ceas. Moderația e cuvântul potrivit aici. (Și cam asta am făcut și eu zilele acestea, am procrastinat, dar într-un mod activ 😉 ) Poate părea contra-productiv, dar o minte odihnită e ceva mai creativă.
De asemenea, persoanele cu o minte creativă nu se avântă să-și lanseze creația. Preferă să aștepte puțin. Să-și perfecționeze produsul, iar exemplele date de Adam Grant mi se par extrem de grăitoare. Cine-a auzit de Altavista? Își mai amintește cineva de MySpace sau… hi5? Iată de ce Facebook și Google au trecut testul timpului și-au devenit giganții care sunt astăzi.
Și totuși, originalii ăștia sunt și ei oameni. Se tem de eșec. Au îndoieli. Însă asta-i face să lucreze mai mult. Să realizeze schițe peste schițe. Să inoveze ceea ce era inovat deja. Unele temeri sunt firești, trebuie doar să nu le lași să pună stăpânire pe tine.
Voi ce părere aveți de aceste idei? Le considerați demne de urmat? Ce alte lucruri vă mai ajută să vă mențineți mintea creativă la parametri optimi? Mie, de pildă, îmi place să creez mood boards (veți afla curând ce sunt).
P.S. Nu uitați că mă găsiți și pe:
23 Comments
Foarte bine spus: “ o minte odihnita e ceva mai creativa”.
Oameni de succes = oameni perseverenți, muncitori și care cred cu adevărat in reușită.
O tema interesantă, motivantă. Mie mi-a dat elan.
Multumesc Diana 😘
Mi-ai adus aminte de Myspace, hi5 😅 ce vemuri.
P.s. Și eu deseori creez Mood Boarduri, ma ajuta, sunt foarte instructive, motivante,… abia drept articolul tău.
Mulțumesc, Cătălina 🙂 Mă bucur că ai găsit util acest articol 🙂
Bună, Diana! Intrasem la idei care de care mai fanteziste: ce-i cu Diana!? De ce nu și de ce nu….!?
Creativitatea!? O temă care a fost, este și va fi mereu de actualitate! Educarea creativității este problema școlii!? Sau și a școlii!?? Am fost ani de zile profesor și „educarea creativității” a fost unul dintre obiectivele mele. Sigur, pot scrie un roman despre tema asta, dar nu o voi face! Spun doar că poți începe educarea creativității doar dacă tu, ca dascăl, ești creativ. Poți fi creativ, dacă te naști cu sămânța asta! Apoi începe o muncă titanică să construiești ceva al tău. Reproducerea modelelor existente nu înseamnă creativitate. Este doar o abilitate! Cum lucrez eu!? Întâi și întâi totul este în mintea mea. Clocește. Uneori săptămâni. Apoi se așterne pe hârtie. Uneori nu iese. Alteori rămâne pe hârtie multă vreme. Intervin, refac sau distrug! La mine e cale lungă până la produsul final! O, da, procrastinez sau tărăgănez lucrurile, dar numai aparent, că mintea mea „clocește” mereu te miri ce!
Să ai un sfârșit de săptămâna prolific!
Am fost și puțin răcită, dar adevărul e că am preferat să fiu odihnită pentru SuperBlog. Educarea creativității chiar e un lucru ce mi se pare extrem de necesar, dar depinde de profesor. Cred că tu ai fost în profesor formidabil. Mulțumesc că ai împărtășit aici modul tău de lucru 🙂
Mi-e greu să spun cât de…am fost! Însă un lucru este cert: m-am străduit, m-am zbătut, m-am luptat pentru fiecare idee care putea ajuta copiii să învețe mai bine și să vină la școală cu drag! Nu mai zic nimic că e mai bine!
Te îmbrățișez și abia aștept să văd ce scrii pentru super-blog! Baftă! Succes!
Ai fost o profă pe cinste, Aura mea❤️! 2 din 3 articole pentru SuperBlog sunt gata, azi îl scriu și pe al treilea. Le voi posta, totuși, în zilele când expiră termenele de publicare pentru că poate le mai aranjez un pic între timp, mai pun o virgulă, etc. 😁
Abia aștept să citesc ce-ai scris!
Te îmbrățișez cu drag!🤗🤗🤗
:*
Personal îmi antrenez creativitatea visând cu ochii deschiși (day dreaming), scriind altceva (poezii, tâmpenii etc), desenând, uitându-mă la filme ș.a.m.d. Nu știu dacă „lansarea produsului neșlefuit are vreo legătură cu creativitatea.
Cred că se confundă creativitatea cu productivitatea sau eficiența.
Adam Grant e și el doar un psiholog, nu îl poți bănui de prea multă inteligență (nu vreau să par arogant, iartă-mă!). Am rezolvat ecuația prezentării lui în primele 15 secunde de când a început să vorbească având în minte articolul tău.
De ce sunt cei care amână lucrurile mai creativi ca aceia ce se aruncă în cap la prima idee?
Păi e logic. Ideile le rămân în minte și sunt preluate de subconștient, care le procesează și i le transmite „conștientului” sub alte forme.
Iar ideea cu „cu cât încerci mai mult cu atât șansele tale de reușită sunt mai mari a fost de-a dreptul hilară…
E logic doar, pentru toată lumea… Sau nu?
Adică doar un psiholog, unul bun la vorbe, dar cam atât.
Mi-a plăcut însă articolul tău, care a mers direct la explicație fără tirada de vorbe inutile a lui Adam.
Felicitări pentru articol, Diana!
Psihologii trebuie să fie buni la vorbe. În plus, un psiholog bun te va face întotdeauna să descoperi niște lucruri pe care le știai deja, dar poate nu le conștientizai. Dar asta e doar opinia mea… până la urmă nu trebuie să vedem cu toții lucrurile la fel. Și eu scriu mult. Și mai și mâzgălesc, deși n-am talent la desen. Uneori mă ajută chestiile astea. Alteori… mă cam enervez că nu iese ce vreau eu. Mă bucur totuși că ți-a plăcut articolul, Alex! Și te mai aștept pe-aici. La The Talks nu trebuie să fim mereu de acord, asta e frumusețea rubricii, dar – în apărarea lui Adam – discursurile Ted trebuie să aibă o anumită durată, deci și de aici tirada de vorbe :))
Oh, pentru a antrena creativitatea sunt multe lucruri bune, de obicei e suficient sa te lasi inspirat de tot ceea ce e in jur sau sa faci ceva intr-un mod foarte diferit, sa spargi rutina cumva. Incearca sa mananci cu mana stanga, de exemplu, daca esti dreptaci, sau invers, daca esti stangaci. 😀
Ah, uite un experiment de încercat 🙂
Și eu prefer să nu scriu dacă sunt obosită, chiar dacă trebuie să iau o pauză mai lungă. Mă refer în absolut orice, nu doar la blog.
😁 Chiar e mult mai bine să fii odihnită 🙂
L-am ascultat până la capăt. It makes a lot of sense 🙂 ! Thanks!
It really does 😉
Intr-adevar, pentru a ne antrena creativitatea trebuie sa fim si odihniti, sa facem ceea ce ne place, sa luam cate o pauza din cand in cand.
Exact 🙂
Cu siguranță o minte creativă este una odihnită. Și, în opinia mea, pentru a crea ceva valoros, ai nevoie de timp pentru a te simți bine cu tine însuți și să lași deoparte restul lumii.. Interesant articolul, felicitări !
Mulțumesc 🙂 într-adevăr, avem nevoie de odihnă și antrenament.