Nu-i mișto să fii un overachiever 24/7

overachiever
sursa foto: cosmopolitan.com

Toată viața nu am avut decât un scop: să fiu mereu cel mai bun exemplu pe care cineva îl poate da. Să fiu cea mai bună fiică, cea mai bună soră, cea mai bună soție (în ordine cronologică, evident, de importante – toate sunt la fel). Să fiu plăcută de toată lumea. Să fiu cea mai bună din clasă, să fiu apreciată și respectată pe plan profesional și în blogging.

Nu, n-am fost unul dintre copii ăia puși să alerge după diplome. Dar, am un spirit de competiție extrem de dezvoltat. E ceva întipărit în mine.

Mereu dau ce pot eu mai bun, pentru că nu sunt mulțumită dacă nu pun măcar 150% în orice fac. Și, fără să mă laud, mereu îmi iese și de fiecare dată depășesc câte o așteptare a cuiva. Dar credeți că e ușor și fain să fii un overachiever? Vă spun de pe acum: nu! Oricât aș vrea nu sunt un soft ce poate rula la infinit.

Să trăiești la standarde de eficiență maxime sigur, are avantaje. Dar, nu e totul roz cu picățele. Asta pentru că oricine are nevoie de o pauză. Dar când? Cum? Când toată lumea parcă stă agățată de tine de parcă ar fi o rufă, iar tu culmea?

Dincolo de chestiile frumoase. Cum e să fii un overachiever?

Overachiever. Outperformer. Persoană care  depășește constant așteptările celor din jur / target-urile profesionale. Spune-mi cum vrei. Asta sunt eu. Și pe listă aș mai putea spune și control freak / obsedată de planificare. Dar, cumva asta mi se trage tot din prima „calitate”, așa că hai să ne concentrăm pe ea.

Sigur, e foarte tare și ești foarte bine văzut atunci când îți depășești obiectivele. Dar, care e partea nasoală în  chestia asta? Păi…

1. Așteptări prea mari

Am așteptări mari de la mine. Însă perfecțiunea e imposibil de atins, sau, dacă ar fi, eu aș vrea să o depășesc măcar cu 1 cm.Totodată, am așteptări mari de la ceilalți. Asta mă transformă într-un soi de Dianazilla cel puțin 3 zile din 7, recunosc!

Și știți cu ce vin la pachet aceste ștachete ridicate tare sus? Cu nemulțumiri!

2.Frica de eșec

Și când scriu asta vreau să spun o teamă cronică. Nu îmi era frică de bau-bau, cum îmi e frică de eșec. A dezamăgi pe cineva, oricine, aceasta e cea mai mare frică a mea. Nici măcar mersul pe bicicletă nu poate întrece asta.

Și, totuși, sunt rațională. Sunt perfect conștientă că mai trebuie să și greșim pentru a  învăța. Dar, ce să-i faci unei frici întipărite în minte? Te lupți constant cu ea. Eu asta fac.

3. Complexul supereroului sau... cum îi spun eu, talentul meu incredibil de a fi mama răniților

Sunt conștientă că nu am o soluție pentru orice, dar asta nu înseamnă că nu mă dau peste cap de trei ori în stil Tsukahara pentru a rezolva orice. Și, da, uneori asta e stresant și frustrant pentru că, hei, la mine nu există nu se poate!

4. Task-uri peste task-uri

Când vezi că poți primești mai mult și mai mult și mai mult. Nu mai ajungi să termini niciodată ce ai de făcut. Și unde ajungi de aici oricât de tare ai fi? Exact, la burnout.

burnout
sursa foto: canva.com

Și asta nu e tot

Nu știu dacă și sindromul impostorului poate fi relaționat cu dorința mea de a fi mereu un în top, dar puneți-l și pe el pe listă.  Deși sunt conștientă de reușitele mele, de multe ori mă îndoiesc tare de tot. Și, cum am văzut, mule persoane ce intrau lejer la categoria overachiever se luptau și cu impostorul interior.
 
Ori poate de asta suntem impostori, pentru că niciodată nu e suficient, pentru că niciodată nu suntem mulțumiți și punem totul sub un mare semn de întrebare.
 
Tot mai credeți că e cool să-ți depășești constant obiectivele? Sau ați realizat că asta înseamnă să trăiești sub o presiune imensă. Am n nopți nedormite și numărul e în creștere constantă. Uneori îmi zic că am nevoie de o pauză, dar am zile în care planeta Diana parcă să învârte atât de repede încât nu pot coborî.
 
Dar, mai mult decât o pauză. Trebuie să învăț să nu mai fiu atât de dură cu mine. I’m the best oricum! Pfff, mai am de lucru, nu?

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021