Când am pășit pe calea blogosferică nu știam nimic. Bine, adevărul e că prin 2007 nici nu se vorbea atât despre blogging, iar eu eram încă în liceu și interesele mele erau altele. unul începea cu M. și era scrijelit pe bănci, scris în centrul inimioarelor pe caiete, dar asta e altă poveste, altul era scrisul. Voiam să scriu. Sigur, aveam caietul meu de matematică A5 cu 100 de file și coperte galbene în care scriam poezii. Însă nu era de ajuns.
Așa am ajuns, la ora de informatică, să caut site-uri unde puteam scrie online. Aflasem din Bravo Girl! (cum am mai spus) despre bloguri și mi se păreau fascinante. Am scris vreo câțiva ani în engleză și apoi am trecut la limba română. Parcă îmi era mai natural.
Cu timpul, am devenit un blogger mai bun (pot spune chiar că mi-am dezvoltat un brand personal deși mai am un picuț de lucru până să ajung unde îmi doresc eu). Dar, adevărul e că la început nu știam multe lucruri. Am luat, poate, decizii fără a gândi prea mult. Nu am conștientizat importanța blogging-ului, dacă o făceam, ajungeam departe.
Concret, ce aș fi vrut să știu despre blogging la început? Multe… stați doar să vedeți!
Lista lucrurilor pe care aș fi vrut să le știu când m-am apucat de blogging
- Cum să îmi optimizez blogul și conținutul. Sigur, nu se făcea mare caz despre SEO atunci (sau poate nu am auzit eu, căci el există din anii ’90), altfel poate știam că numele ales inițial pentru Illusion’s Street era prea lung: Strada unde soarele mai răsare din când în când. Și ce să mai zic de cuvinte cheie folosite greșit, imagini.
- Să folosesc imagini, vizualuri – chiar dacă atunci nu erau atât de multe cum sunt acum.
- Să evaluez mai bine colaborările ce mi se propun. Am renunțat la unele colaborări strict pentru că eram obsedată să-mi găsesc un job „cu carte de muncă”, așa cum îmi spuneau ai mei că e bine. Și acum regret cumva...
- Planul gratuit e OK, dar cel mai bine e pe domeniu propriu.
- Munca grea e răsplătită – așa că nu trebuie să renunț. Am vrut de câteva ori când mi se părea că nu ajung nicăieri. Dar, am realizat cu timpul că în astfel de cazuri cel mai bine e să iei o pauză.
- Să răspund comentariilor negative.
- Că persoanele din familia mea chiar sunt încântate de ceea ce scriu și asta e tot ce contează.
Lista mea se încheie aici. Nu știu dacă-s multe sau puține, dar acestea sunt lucrurile pe care aș fi vrut să le știu despre blogging atunci când am început. Sunt curioasă oare Emil și Daniel ce ar spune, așa că le pasez leapșa. Dar voi, fetelor: Almona, Ana, Cri, Iza și Oana? Și, evident, provocarea e deschisă tuturor!
17 Comments
Multumesc pentru ca mi-ai pasat leapsa, alta intrebare la care nu prea am stat sa ma gandesc, hehe. Uite, o sa cuget si o sa incerc sa raspund. Sigur vor fi raspunsuri foarte diferite de ale tale, la acest capitol.
Cu drag 😁când vrei astfel de întrebări, știi la cine să apelezi 🤣 Sunt sigură că vei avea răspunsuri diferite, de aceea te-am și nominalizat.
Chiar sunt incantata ca te-ai gandit si la mine. Un subiect tare bun de dezvoltat. Am sa ma pun si eu pe treaba intr-una din zilele astea. 🙂
Abia aștept ❤️
Sunt multe pe care mi-ar fi plăcut și mie să le știu dinainte, Diana, iar punctele 1, 2 și 6 (cu mici modificări) se vor regăsi și în lista mea… 🙂 Știi, de curând, am împlinit un an de blogging, iar aseară, chiar mă gândeam să scriu un articol aniversar. Ei bine, leapșa aceasta primită de la tine este perfectă în acest sens și mă va ajuta să-l încropesc. <3
Îți mulțumesc tare mult!!
Înseamnă că am venit la fix cu leapșa ❤️❤️Cu drag 🤗
Parca as fi citit gândurile mele 😅. Și eu m-am apucat tot în liceu, în 2007…
😀
O buna parte din lucrurile interesante din viata mea au legatura cu blogging-ul. De exemplu, prin 2012 citeam pe blogul unui american ca in Grecia nu mai gasesti casute ieftine si traditionale, iar respectivul text m-a activat atat de tare incat am inceput sa caut casute pe insulele grecesti, gasind unele care costau cam cat costa o garsoniera ieftina in Bucuresti… In concluzie, as vrea sa am timp sa scriu mai des pe blog, sa imi impartasesc experientele si sa cunosc oameni cu perspective diferite. Poate ca as cumpara propriul domeniu, daca as putea sa aloc acestei activitati mai mult timp, as implica si un designer sa ma ajute ca totul sa se lege mai frumos in blog, iar articolele le-as scrie si cu un ochi la strategia SEO.
Da, timpul e o mare problemă. Eu făcând asta încă din liceu, mereu am avut blogul în vedere și, cumva l-am strecurat în programul meu, oricât de încărcat era. Dar, și așa, tot mai am perioade de pauză (cum a fost și săptămâna trecută). Sunt sigură că ai avea un blog tare fain și bine-optimizat, bine deja ai ai blog, timp îți mai trebuie!
Ai punctat lucruri foarte esentiale! Revin si eu cu raspuns la aceasta provocare. Te pup!
Abia aștept să văd și răspunsurile tale 😀