Perfecte în imperfecțiunea noastră! Despre imaginea corporală

iamginea corporală

Cuprins

Încă din cele mai vechi timpuri, aspectul fizic al unei femei a fost important. Încă din anul 4000 î.Hr. în Egiptul antic machiajul era ceva comun: se foloseau kohl pe post de tuș, „ruj”, pudre albe pentru a face tenul mai deschis și chiar farduri de ochi preparate din malachit. Mai târziu un pic, în jurul anului 1000 î.Hr., pe insula Creta femeile purtau corsete. O, da, această obsesie e o haină veche de care omenirea nu s-a lepădat nici în zilele noastre.

Deși am lepădat corsetele de mult, tot femeia aproape șnur (cu ceva forme, totuși) e standardul. Perfecțiunea nu e un ideal, ceva ce trebuie atins, e o cerință obligatorie parcă. Uneori, când nu o atingi, ești chiar marginalizată, desconsiderată… devii chiar ținta bullying-ului (mie mi s-au întâmplat toate astea de prea multe ori din pricina acneei).

Aspectul fizic e totul și, în ciuda tuturor pledoariilor pentru body positivity, lucrurile par să se miște cu o viteză mai mică decât cea a melcului.

Am avea nevoie de ceva, o mișcare care să zguduie din temelii toate aceste credințe. Dar, de unde să vină ea? Media nu e interesată – sexul vinde, așa că se promovează tot mai mult, tot mai agresiv imaginea unei femei super sexy – un ideal pe care nu știu câte îl putem atinge și care ne generează frustrări. Deci nu de aici ar trebui să înceapă să se miște lucrurile. Ele ar trebui să înceapă din interiorul nostru, al fiecăreia dintre noi. Ar trebui să învățăm că perfecțiunea nu există, că fiecare dintre noi e unică și frumoasă în felul ei. Ar trebui să ne dezbrăcăm de negativitate și să ne formăm imaginea corporală pozitivă nu pentru alții, ci pentru noi în primul rând!

imaginea corporală

Imaginea corporală sau... cum totul e doar în mintea noastră

Cineva mi-a spus cândva că ceilalți te văd așa cum te vezi tu. Atunci nu am înțeles, dar acum (cu toată înțelepciunea ce a început să-mi vină) am m-am prins. E vorba de cum te prezinți tu, de încrederea pe care tu o ai în tine.

Totul începe cu imaginea corporală, adică reprezentarea mentală pe care o avem despre propriul nostru corp! Ea e formată de tot ceea ce simțim și gândim cu privire la aspectul nostru fizic și modul în care ne raportăm în funcție de acestea. Desigur, această imagine poate fi mai apropiată sau mai depărtată de realitate! De ce așa? Pentru că este influențată de foarte mulți factori: cultură, mass media, interacțiunile cu persoanele apropiate. Astfel, ajungem să vorbim despre două tipuri de imagine corporală:

Cum ne putem îmbunătăți imaginea corporală?

Desigur, e doar în puterea noastră să facem ceva! Modul în care ne simțim cu privire la corpul nostru poate fi schimbat, nu e ușor, dar nimic nu e imposibil atunci când ne dorim cu adevărat asta!

Nimeni nu-i perfect... și asta e perfect OK

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem e acela că nimeni nu-i perfect! Avem cu toții defecte și calități – inclusiv din punct de vedere fizic.

Pentru a vă dovedi asta, am întrebat câteva femei minunate din bula mea ce nemulțumiri au ele cu privire la corpul lor. Sumarizând, răspunsurile au fost următoarele:

imaginea corporală

Și, totuși, toate aceste femei sunt mai mult decât minunate! Fiecare are frumusețea și farmecul ei. Ba mai mult, citindu-le răspunsurile uneori chiar m-am gândit dacă aceste „defecte” chiar sunt reale. Citisem mai demult despre un experiment în cadrul căruia mai multor femei le-au fost prezentate mai multe fotografii: unele editate în așa fel încât să pară că au mai multe kilograme și una ne-editată. Au fost rugate să aleagă fotografia ne-alterată însă majoritatea au ales greșit! Asta pentru că imaginea pe care o avem asupra aspectului nostru fizic e alterată…

Și chiar dacă nu ar fi așa, defectele nu trebuie să ne facă să ne desconsiderăm! Dimpotrivă, unele ne pot face să fim unice, mai interesante: o strungăreață, pistrui. Altele pot fi mascate prin vestimentație ori machiaj – trebuie doar să ne documentăm puțin. Și, în fine, unele lucruri care nouă ni se par defecte, pentru alte femei sunt lucruri pe care le-ar dori (de exemplu, sâni mai mari sau mai mici).

Alte lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți imaginea corporală

Desigur, pe lângă acceptarea defectelor și a faptului că unele sunt doar în mintea noastră, mai sunt și alte măsuri pe care le putem lua! Iată doar câteva dintre acestea (conform sfatulmedicului.ro):

Body positivity nu înseamnă să te conformezi, și nici să continui cu obiceiuri nesănătoase

Toate aceste acțiuni despre care am scris, intră în sfera de body positivity (pozitivitate corporală, pe românește) – o mișcare destinată promovării unei imagini corporale pozitive. Bazele acesteia au fost puse în anii ’60 când s-a dorit încetarea fenomenului de „fat shaming” (jignirea și marginalizarea persoanelor obeze). Termenul „body positivity” însă a apărut în 1996 datorită lui Connie Sobzack, un pishoteraput american care s-a confruntat cu anumite tulburări alimentare. Ca urmare a acestei experiențe, Connie a fondat thebodypositive.org – un site ce oferă resurse și materiale educaționale concepute pentru a ajuta oamenii să se simtă bine cu corpul lor.

Mișcarea body positivity a zilelor noastre, a apărut în 2012 concentrându-se inițial pe provocarea standardelor nerealiste de frumusețe feminină. Însă pe măsură ce mișcarea a crescut în popularitate, accentul inițial  schimbe către un mesaj conform căruia „toate corpurile sunt frumoase”. Însă asta nu înseamnă că glorifică obezitatea, așa cum spun unii critici! 

În primul rând, body positivity nu se referă doar la greutate, ci și la normalizarea altor aspecte ale corpului: cicatrici, acnee ș.a.m.d.

În al doilea, body positivity înseamnă cu totul altceva: e despre acceptare, iubirea de sine, despre a trăi sănătos și armonios! Desigur, nu e nimic rău dacă vrem să facem anumite schimbări la noi: să slăbim, să ne remodelăm o parte a corpului câtă vreme nu facem din asta o obsesie și nu ne autosabotăm imaginea corporală pe care o avem pe parcursul călătoriei!

A avea o atitudine body positive înseamnă să te iubești așa cum ești indiferent dacă vrei să rămâi așa ori dacă vrei să pornești pe drumul transformării!

 

imaginea corporală

Pentru că exemplul personal e important, un reminder: eu am ales să...

Și, da, toate lucrurile astea sună frumos: acceptare, iubire de sine. Însă știu: sunt ușor de spus și greu de făcut! Am trecut și eu prin asta și v-am mai scris, dar mă repet: eu am ales să mă iubesc!

Nu a fost ușor, am trăit ani buni cu stigmatele acneei și al nasului mare. A fost o întreagă luptă să-mi scot toate ideile din minte, dar am reușit! Am învățat că sunt frumoasă așa cum sunt și că, oricum, cei din jur nu observă chiar tot. Mă întreb oare câți dintre cei care mă știu și în viața reală știu și că am ochii asimetrici: unul mai mare și unul mai mic? Da, am învățat să trăiesc și cu asta fără a mă autoflagela mental.

În loc de concluzie...

Tot ce am scris până acum se poate rezuma astfel: iubiți-vă, sunteți perfecte! Nu scăpați nicio clipă acest lucru din vedere.

D.

foto: Rawpixel & Canva Pro

Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021