Cuprins
Încă din cele mai vechi timpuri, aspectul fizic al unei femei a fost important. Încă din anul 4000 î.Hr. în Egiptul antic machiajul era ceva comun: se foloseau kohl pe post de tuș, „ruj”, pudre albe pentru a face tenul mai deschis și chiar farduri de ochi preparate din malachit. Mai târziu un pic, în jurul anului 1000 î.Hr., pe insula Creta femeile purtau corsete. O, da, această obsesie e o haină veche de care omenirea nu s-a lepădat nici în zilele noastre.
Deși am lepădat corsetele de mult, tot femeia aproape șnur (cu ceva forme, totuși) e standardul. Perfecțiunea nu e un ideal, ceva ce trebuie atins, e o cerință obligatorie parcă. Uneori, când nu o atingi, ești chiar marginalizată, desconsiderată… devii chiar ținta bullying-ului (mie mi s-au întâmplat toate astea de prea multe ori din pricina acneei).
Aspectul fizic e totul și, în ciuda tuturor pledoariilor pentru body positivity, lucrurile par să se miște cu o viteză mai mică decât cea a melcului.
Am avea nevoie de ceva, o mișcare care să zguduie din temelii toate aceste credințe. Dar, de unde să vină ea? Media nu e interesată – sexul vinde, așa că se promovează tot mai mult, tot mai agresiv imaginea unei femei super sexy – un ideal pe care nu știu câte îl putem atinge și care ne generează frustrări. Deci nu de aici ar trebui să înceapă să se miște lucrurile. Ele ar trebui să înceapă din interiorul nostru, al fiecăreia dintre noi. Ar trebui să învățăm că perfecțiunea nu există, că fiecare dintre noi e unică și frumoasă în felul ei. Ar trebui să ne dezbrăcăm de negativitate și să ne formăm imaginea corporală pozitivă nu pentru alții, ci pentru noi în primul rând!
Imaginea corporală sau... cum totul e doar în mintea noastră
Cineva mi-a spus cândva că ceilalți te văd așa cum te vezi tu. Atunci nu am înțeles, dar acum (cu toată înțelepciunea ce a început să-mi vină) am m-am prins. E vorba de cum te prezinți tu, de încrederea pe care tu o ai în tine.
Totul începe cu imaginea corporală, adică reprezentarea mentală pe care o avem despre propriul nostru corp! Ea e formată de tot ceea ce simțim și gândim cu privire la aspectul nostru fizic și modul în care ne raportăm în funcție de acestea. Desigur, această imagine poate fi mai apropiată sau mai depărtată de realitate! De ce așa? Pentru că este influențată de foarte mulți factori: cultură, mass media, interacțiunile cu persoanele apropiate. Astfel, ajungem să vorbim despre două tipuri de imagine corporală:
- una pozitivă, sănătoasă - atunci când suntem mulțumiți de aspectul nostru fizic și, totodată, suntem conștienți de faptul că acesta nu e totul
- una negativă, nesănătoase - întâlnită la persoanele nemulțumite de felul în care arată și care (de obicei) consideră că doar aspectul fizic le determină valoarea; aceasta poate duce în timp și la probleme precum depresia, anorexia, bulimia etc.
Cum ne putem îmbunătăți imaginea corporală?
Desigur, e doar în puterea noastră să facem ceva! Modul în care ne simțim cu privire la corpul nostru poate fi schimbat, nu e ușor, dar nimic nu e imposibil atunci când ne dorim cu adevărat asta!
Nimeni nu-i perfect... și asta e perfect OK
Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem e acela că nimeni nu-i perfect! Avem cu toții defecte și calități – inclusiv din punct de vedere fizic.
Pentru a vă dovedi asta, am întrebat câteva femei minunate din bula mea ce nemulțumiri au ele cu privire la corpul lor. Sumarizând, răspunsurile au fost următoarele:
- Celulită
- Vergeturi
- Acnee
- Înălțimea
- Dinții
- Forma nasului ori a buzelor
- Șoldurile
- Sânii prea mici sau prea mari
- Kilogramele în plus sau în minus
- Aspectul brațelor
- Pilozitatea în exces
Și, totuși, toate aceste femei sunt mai mult decât minunate! Fiecare are frumusețea și farmecul ei. Ba mai mult, citindu-le răspunsurile uneori chiar m-am gândit dacă aceste „defecte” chiar sunt reale. Citisem mai demult despre un experiment în cadrul căruia mai multor femei le-au fost prezentate mai multe fotografii: unele editate în așa fel încât să pară că au mai multe kilograme și una ne-editată. Au fost rugate să aleagă fotografia ne-alterată însă majoritatea au ales greșit! Asta pentru că imaginea pe care o avem asupra aspectului nostru fizic e alterată…
Și chiar dacă nu ar fi așa, defectele nu trebuie să ne facă să ne desconsiderăm! Dimpotrivă, unele ne pot face să fim unice, mai interesante: o strungăreață, pistrui. Altele pot fi mascate prin vestimentație ori machiaj – trebuie doar să ne documentăm puțin. Și, în fine, unele lucruri care nouă ni se par defecte, pentru alte femei sunt lucruri pe care le-ar dori (de exemplu, sâni mai mari sau mai mici).
Alte lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți imaginea corporală
Desigur, pe lângă acceptarea defectelor și a faptului că unele sunt doar în mintea noastră, mai sunt și alte măsuri pe care le putem lua! Iată doar câteva dintre acestea (conform sfatulmedicului.ro):
- Să ne mutăm atenția de pe lucrurile care nu ne plac la noi, pe cele la care ne plac! Pe principiul: nimeni nu-i perfect, dar când ne privim în oglindă putem alege ce vrem să vedem!
- Să filtrăm și să analizăm mesajele și imaginile promovate în mass media și social media.
- Să fim mai blânzi cu noi.
- Să fim conștienți că avem și alte trăsături pe care trebuie să le evidențiem pe lângă cele fizice.
Body positivity nu înseamnă să te conformezi, și nici să continui cu obiceiuri nesănătoase
Toate aceste acțiuni despre care am scris, intră în sfera de body positivity (pozitivitate corporală, pe românește) – o mișcare destinată promovării unei imagini corporale pozitive. Bazele acesteia au fost puse în anii ’60 când s-a dorit încetarea fenomenului de „fat shaming” (jignirea și marginalizarea persoanelor obeze). Termenul „body positivity” însă a apărut în 1996 datorită lui Connie Sobzack, un pishoteraput american care s-a confruntat cu anumite tulburări alimentare. Ca urmare a acestei experiențe, Connie a fondat thebodypositive.org – un site ce oferă resurse și materiale educaționale concepute pentru a ajuta oamenii să se simtă bine cu corpul lor.
Mișcarea body positivity a zilelor noastre, a apărut în 2012 concentrându-se inițial pe provocarea standardelor nerealiste de frumusețe feminină. Însă pe măsură ce mișcarea a crescut în popularitate, accentul inițial schimbe către un mesaj conform căruia „toate corpurile sunt frumoase”. Însă asta nu înseamnă că glorifică obezitatea, așa cum spun unii critici!
În primul rând, body positivity nu se referă doar la greutate, ci și la normalizarea altor aspecte ale corpului: cicatrici, acnee ș.a.m.d.
În al doilea, body positivity înseamnă cu totul altceva: e despre acceptare, iubirea de sine, despre a trăi sănătos și armonios! Desigur, nu e nimic rău dacă vrem să facem anumite schimbări la noi: să slăbim, să ne remodelăm o parte a corpului câtă vreme nu facem din asta o obsesie și nu ne autosabotăm imaginea corporală pe care o avem pe parcursul călătoriei!
A avea o atitudine body positive înseamnă să te iubești așa cum ești indiferent dacă vrei să rămâi așa ori dacă vrei să pornești pe drumul transformării!
Pentru că exemplul personal e important, un reminder: eu am ales să...
Și, da, toate lucrurile astea sună frumos: acceptare, iubire de sine. Însă știu: sunt ușor de spus și greu de făcut! Am trecut și eu prin asta și v-am mai scris, dar mă repet: eu am ales să mă iubesc!
Nu a fost ușor, am trăit ani buni cu stigmatele acneei și al nasului mare. A fost o întreagă luptă să-mi scot toate ideile din minte, dar am reușit! Am învățat că sunt frumoasă așa cum sunt și că, oricum, cei din jur nu observă chiar tot. Mă întreb oare câți dintre cei care mă știu și în viața reală știu și că am ochii asimetrici: unul mai mare și unul mai mic? Da, am învățat să trăiesc și cu asta fără a mă autoflagela mental.
În loc de concluzie...
Tot ce am scris până acum se poate rezuma astfel: iubiți-vă, sunteți perfecte! Nu scăpați nicio clipă acest lucru din vedere.
♥ D.
foto: Rawpixel & Canva Pro
10 Comments
Excelent articolul și mă bucur că am ales să îl citesc acum când ziua abia începe pentru mine. A venit la fix 🤗 Voi încerca să… voi încerca…
Te îmbrățișez! ❤😘
Eu îți mulțumesc, Mona!
Super articolul! Cu sfaturi si indemnuri folositoare! Un dram de iubire catre sine ajuta enorm, mai apoi iubirea creste daca ne hranim cu ganduri bune sufletul. Multumesc!
Mulțumesc <3
Super articolul si bravo pentru alegerea facuta. Si eu am ales sa ma iubesc si sa ma simt frumoasa, dupa ani intregi in care am fost nemultumita de modul in care arat. Ai dreptate, chiar suntem perfecte ❤
Mulțumesc, Ralu și felicitări!
Foarte bun articolul! De-a lungul timpului am avut suisuri si coboarasuri in ceea ce priveste complexele. In acest moment trebuie sa ma adaptez la noi modificari – kilograme în minus, lucru care nu este neaparat extrem, dar pe care încă nu l-am acceptat sa zic asa. Influenteaza mult si cei care imi spun: vai, de ce esti asa slaba? Ii dau eu de cap! :)))
Mulțumesc, Dana! Sunt sigură că vei reuși!
Așteptam articolul! Felicitări, ai punctat minunat totul! Cred că fiecare femeie care-l citește se simte mai bine. Poate și bărbații căci au și ei complexe destule.
Mulțumesc din suflet, Cătălina!