Ah, timpul! Nu știu voi, dar pentru mine ziua ar trebui să aibă cel puțin 48 de ore. De luni până vineri jonglez cu ședințe, excel-uri și alte task-uri plictisitoare de corporatist, treburi casnice și câte și mai câte. La toate acestea se mai adaugă și timpul pe care-l petrec online. Nu-i chiar atât de ușor să ții un blog, iar de când am două trebuie să recunosc că am momente în care mi se pare că o iau razna. Totuși, nu-s blogger de ieri și chiar dacă nu sunt vreun A-lister și nici nu mi-am făcut din asta vreo ocupație, dar de-a lungul timpului am învățat cum să mă organizez.
Ce implică blogging-ul?
În primul rând, trebuie să fii conștient că nu-i suficient să-ți faci un cont pe o platformă de blogging gratuită sau să-ți achiziționezi hosting și domeniu (am scris despre asta aici și aici – dacă e cineva curios). Nu-i suficient nici să ai idei. Un blog implică mai mult decât atât, iar pentru asta îți trebuie timp.
În primul rând, ideile tale trebuie să prindă contur. Adică trebuie să devină articole. Apoi articolul trebuie corectat, optimizat SEO ( mai ales dacă ai un blog pe domeniu), trebuie promovat pe rețele sociale… Și, evident, vei primi și comentarii la care trebuie să răspunzi – asta dacă vrei să stabilești o conexiune cu cititorii și să-ți creezi o comunitate (zic și eu). Acesta este, evident, doar un rezumat.
Cât timp petrec pe blog?
Pentru mine blogging-ul e o activitate continuă. Asta deoarece, așa cum am scris mai sus, el nu se rezumă doar la lansarea unui articol. După ce publicare îl distribui pe rețelele mele sociale, îl promovez în câteva grupuri de Facebook ale căror tematică se potrivesc cu articolul, adesea cumpăr și o reclamă… În plus, pentru a încuraja traficul și a nu lăsa articolele mai vechi să piară în neant distribui periodic texte scrise anterior.
Însă motivul pentru care sunt tot timpul conectată la ambele bloguri e altul: comentariile. Mi se pare un lucru de bun simț să răspunzi unui om care și-a rupt din timp pentru a-ți împărtăși opinia legată de ce ți-a debitat ție mintea. Și fac asta cât de des pot.
Un alt lucru ce ia destul timp atunci când ai un blog este documentarea. Sunt articole ce nu pot fi scrise așa… oricum. Bine, din păcate nu toți țin cont de asta. Ah… și pozele. Uneori pierd mult timp căutând poza potrivită pentru un articol.
Deci, cât timp îmi ia mie să mă ocup de blogging? Mult. Mi-e greu să cuantific, dar îmi ia mult. Asta pentru că, repet, procesul nu se termină cu publicarea unui articol (și începe cu mult înainte de a scrie primul cuvânt din el). A avea un blog e o activitate care te acaparează. Acum ceva timp îmi cumpărasem un tricou pe care scria „blogging is a lifestyle” – pentru că mi s-a părut că acel tricou spunea un mare adevăr 🙂
Cum îmi organizez timpul alocat blogului?
Cum trăiesc într-un montagne russe continuu, a trebuit să învăț încă de pe vremea când aveam un singur blog cum să îmi organizez timpul. Iată câteva lucruri care mă ajută:
– scriu destul de rar în timpul săptămânii, în general îmi rezerv 2-3 ore sâmbăta și duminica pentru a scrie și programa articolele. (dar pentru luna august mi-am propus să scriu cât mai des ca antrenament pentru SuperBlog-ul de toamnă, asta e o excepție de la regulă);
– folosesc opțiunea „publicize” din WordPress – așa sunt sigură că articolele ajung pe rețelele sociale imediat după apariția lor pe blog;
– am câte un plan editorial pentru fiecare blog;
– pentru a nu rămâne în pană de idei, mi-am construit și o listă de subiecte pe care vreau să le abordez (de exemplu tema acestui articol am notat-o cu mult timp în urmă);
– încerc să respect o anumită periodicitate a rubricilor (aici, pe De-ale Dianei, în fiecare luni scriu despre cărți, iar sâmbăta la două săptămâni scriu la rubrica jurnal);
– în timpul săptămânii, la comentarii răspund fie în pauzele de la muncă, fie atunci când sunt în autobuz spre muncă sau casă;
– dacă vreau să scriu un articol pe un subiect complex, îmi adun articolele din timp pentru a nu pierde din timpul alocat scrierii articolelor în weekend;
– atunci când mă plictisesc caut imagini ce aș putea să le folosesc în diverse articole (promit să revin cu un articol pe acest subiect spre finalul săptămânii);
– dacă chiar nu am starea necesară pentru scris, nu scriu!
Nu știu cum vi se par aceste idei sau dacă funcționează pentru toți. La mine merg și fără ele, timpul meu liber ar dispărea complet pentru că blogging-ul e adesea o gaură neagră.
Voi cum vă organizați timpul pentru a vă ocupa de blog și de toate celelalte lucruri de care trebuie să vă ocupați?
D.
Nu uitați că mă găsiți și pe:
40 Comments
Multumesc ca ai împărtășit impresiile si trucurule tale, mi se pare foarte util, mai ales ca eu sunt încăpătoare. Da, un blog presupune multă muncă, mai multa decât credeam eu cand m-am apucat de el. Dar este ceva frumos, mai ales daca o faci din pasiune. Consider că am învățat foarte mult si mai am ib continuare de invatat. Pentru mine, următorul pas ar fi sa imi trec blogul pe un domeniu, deocamdata sunt pe blogspot.
Cu mare drag. Știu cum e să fii la început, dar dacă faci asta din pasiune sigur îți place, oricât de complicat pare 🙂 ai timp și de schimbări, nu trebuie să te grăbești. Eu am blogul pe WordPress de 9 ani și abia anul acesta am deschis și unul pe domeniu separat.
Bun articol și util de asemenea.
Eu nu mă organizez deloc, deși în trrecut am făcut asta. Când vreau să scriu, scriu pur și simplu. Din punctul meu de vedere, scrisul e ca un loc de muncă.
Nu pot să mă organizez și de multe ori nici nu aștept să editez.
Metoda ta de lucru mi se pare excelentă, însă. Personal am domenii pe care scriu, dar o fac în mod aleator, când am chef să scri u pe un anumit domeniu. Ceea ce fac însă întotdeauna, e să scriu doar ce îmi place. Nu scriu decât despre subiecte care îmi plac și doar așa cum consider eu necesar.
Felicitări pentru articol, Diana! Mi-a plăcut mult. Un articol foarte util.
Ah, am și eu zile în care scriu și scriu, fără vreun plan… Mai ales pe Illusion’s Street, unde scriu în principal lucruri mai creative. De regulă, sunt cam împrăștiată, dar lipsa timpului m-a învățat cum să mă organizez măcar în cazul blogului 🙂
Foarte bun articolul tău. M-am regăsit în multe dintre regulile tale, recunosc nu în toate și asta nu e bine pentru mine. Două bloguri îți dau ceva de lucru, știu pentru că și eu mă joc tot cu două. Mă întreb cum se descurcă Mirela cu 13.
Partea cu documentarea îți ia enorm de mult timp dacă vrei să dai informație bună și multă. Asta pățesc la cel de turism. La celălalt, merge mai ușor. Dacă nu intervin situații neprevăzute și cum viața e o necunoscută uneori te blochează când nici nu gândești,
O seară bună și mult spor la scris !
Mulțumesc, Elvira 🙂 Cred că fiecare se organizează în propriul său stil, până la urmă nu există două persoane la fel… iar Mirela cred că ar putea deja să scrie un tratat despre organizarea timpului 😀 Cât despre documentare, da… chiar îți ia mult timp, asta dacă vrei să scrii ceva calitativ și nu ceva de umplutură. Și eu am uneori blocaje datorată diverselor evenimente, pentru că între un articol și următorul viața nu stă în loc (așa am pățit și ieri seară de abia acum îți răspund). O seară frumoasă!
Aha!!! Am vazut comentariile! Va imbratisez pe amandoua!!!!!
Daca m-ati fi intrebat acum 3 luni cum ma descurc cu cele 13 bloguri as fi spus ca am pt toate plan editorial si ma tin de el. Mai lejer daca e vorba de un site pe care nu-l monetizez (am si de astea… care asigura doar materiale de studiu, de exemplu in nisa de spiritualitate), Si planuri editoriale complexe pt site-urile care imi aduc venituri. Pt RO doar 3. Pardon… acum 4 :). Cele in EN merg bine. Chiar foarte bine. Dar acolo ma ajuta sotul meu 🙂 .
Dar… daca ma intrebati astazi cum ma descurc… deoarece m-am focusat pe cursul de scris, am hotarat sa deleg sarcinile aferente calendarului meu editorial. Asa ca, ma bazez mult pe fata noastra, Luiza.
E bine că ai cui delega 😀
Un articol foarte util si sincer. Nu planific tematica articolelor pt ca blogurile mele sunt nisate deja. Si imi ajung cu varf si indesat,chiar nu prea mai am timp de nimic…
Tu ai și mai multe bloguri decât am eu 🙂
Google search: cum să-mi organizez timpul pdntru blog
Results: dealedianei.ro
Am ajuns fix unde trebuia şi mă bucur.
Mulțumesc că ți-ai făcut timp să împărtăşeşti din trucurile tale. Vreau să pun în aplicare varianta cu „programarea” pentru că nici eu nu prea apuc să scriu în timpul săptămânii.
Eu îți mulțumesc, draga mea! Chiar funcționează treaba cu programarea, asta dacă ai puțin timp liber în weekend 🙂
Am zile și zile, momente de inspirație și lipsă…planific și nu, deși sunt tipul organizat. Mi se potrivesc în unele perioade cele scrise de tine, în altele nu. Dar, suntem oameni și suntem diferiți.
Cum e cu opțiunea ”publicize”? Chiar mă interesează, dacă poți să-mi spui.
Mulțumesc pentru idei, tipsuri și felicitări pentru articol!
Da, cum i-am spus și Elvirei, fiecare are propriul său mod de lucru. 🙂 Prin opțiunea publicize, articolul se distribuie imediat după momentul publicării pe Facebook, Twitter, etc. Setarea se fadce astfel: din panoul de control WordPress alegi Settings, apoi Sharing și în pagina care ți se deschide vei avea un buton Publicize Settings, apeși, apoi în pagina nouă vei introduce link-urile către conturile de pe rețelele sociale unde vrei să-ți distribui articolul. Sper că e clar, dacă nu te descurci, caută-mă pe Facebook. P.S. Mulțumesc pentru aprecieri. 🙂
Nu planific vreo tema anume, in general imi vin ideei spontan si din fericire sunt intr-o perioada a vietii care imi permite sa ma ocup mai mult de blog. Adica am destul de mult timp liber, asta vreau sa zic. Cat despre partea cu comentariile, asta mi-a placut cel mai mult. E adevarat ca acestea conteaza mult si chit ca am destule reactii la postari, comentariile cam lipsesc. Cine stie, sper sa se schimbe asta in viitor. Anyway, keep up the good work! Kisses! 💋
Așa eram și eu înainte, scriam oricât, oricând. Acum e puțin mai greu, dar ideile tot apar, așa că trebuie să le notez și să planific 🙂 Comentariile vin în timp, probabil voi scrie și despre asta un articol cândva, îți recomand să îți distribui articolele în grupuri de Facebook specifice nișei tale sau grupuri de bloggeri, de asemenea încearcă să comentezi și pe alte bloguri. Sper să-ți fie de folos 🙂 P.S. Thanks 🙂
Multumesc si eu 🥰
<3
Hello! 🙂 Sunt noua in ale bloggingului si mi s-a parut interesanta ideea ta de mai sus (referitoare la distribuirea articolelor in anumite grupuri de facebook specifice). Eu tot ma intrebam cum as putea gasi astfel de grupuri, sau ce ar trebui sa scriu la search astfel incat sa imi dea niste sugestii concrete? Fiind relativ la inceput cu blogul mi se pare ca ia o eternitate sa atragi un public care sa iti citeasca articolele constant si sa interactioneze sub forma de share/comment (in afara poate de cei 4-5 rude/prieteni de pe Facebook care te stiu si te sustin asa cum pot ei). 😀
Bună și bun-venit în blogosferă 😊sunt multe grupuri de Facebook pentru bloggeri (majoritatea conțin în denumire cuvinte precum blog, blogger). Îți recomand să te înscrii pentru început în grupul Viață de Blogger, aici nu doar că poți distribui articole, dar poți participa și la activități zilnice și învața lucruri noi legate de blogging.
Nu mă organizez. Din păcate. Sunt de o lene monumentală și cam tot ce fac e guvernat de „am chef”. Cu alte cuvinte, am chef să scriu ceva pe blog, scriu. N-am chef, nu scriu. De SEO nu mai zic, nu prea știu cu ce se mănâncă și, sinceră să fiu, nu e ceva ce vreau să petrec mult timp învățând. Cuvinte cheie, articole de nu știu câte cuvinte etc. – mi se pare prea mare bătaia de cap. Nu am ca scop monetizarea blogului așa că SEO mi-e indiferent (fac doar lucruri banale în ceea ce privește SEO cum ar fi titlu la poze). Scriu de plăcere, dacă devine o corvoadă atunci nu mai are niciun rost. Da, îmi promovez articolele pe grupuri și pe rețele sociale, îmi doresc să fiu citită, că doar de aia scriem. De aceea îmi face plăcere să răspund la comentarii, e important sentimentul unei comunități, cum spui și tu.
Cât despre documentare, ai atins un punct sensibil și îmi place că ai menționat asta. Ăsta e motivul pentru care mi-am propus inițial să încep un blog de călătorii: făceam documentare pentru o excursie în Laos și am găsit niște greșeli monumentale de documentare pe niște bloguri. Mi se pare o mare lipsă de respect pentru cei ce te pot citi să arunci așa cu informații neverificate. Adică preferi să scrii cinci articole din care două să fie pline de erori, decât să petreci mai mult timp la documentare și să scrii două sau trei articole? Și nu-mi mai plac nici articolele sub forma „totul despre” – destul de des întâlnite pe bloguri de călătorii. Să fie clar, nimeni nu are cum să acopere un domeniu sau un oraș sau o destinație. E pur și simplu clickbait și, din nou, mi se pare lipsă de respect față de cititori.
Nici eu nu fac cine știe ce SEO, dar e util – unii oameni ajung așa pe blog. Ce fac eu: titlu la poze, cuvânt cheie și mă uit pe la Yoast să văd ce îmi zice – dar nu fac 100% ce îmi spune el, că nu-mi plac articolele mega SEO-izate. Articolele scrise doar pentru a atrage cititori și faptul că nu se răspunde la comentarii mi se par la fel de grave. Nu mi se pare a fi blogging asta, e o lipsă de respect.
Mult îmi ia și mie. Uneori nu am idei, alteori am nevoie de documentare. Uneori parcă nu mi se leagă nimic. Dar îmi place și nu mă las 😉
Asta e important: să nu te lași. Cu toții avem momente mai grele, dar nu trebuie să ne lăsăm copleșiți 🙂
Diana, draga mea cea dragă, tu ştii cât te apreciez pentru tot ce faci! Tu îți pui şi sufletul în blogurile tale, asta pe lângă talentul tău!
A, eu, Aurora de la Eco!!
Nu prea mult timp, pentru că nu prea am…timp! Adică, sunt prinsă în tot felul de activități (care nu-mi plac întotdeauna, dar trebuie să le fac!). Apoi mai am şi un proiect de arta, care mi-e drag nespus. Din păcate, am stat în țară patru luni şi nu am lucrat mai nimic. Tu ştii ce înseamnă nimic!? Nimic! E un paradox: aici nu am avut un program, dar nu am lucrat nimic, iar la cealaltă casă a mea, unde totul este după ceas, am timp şi de scris şi de desenat!
Îmbrățişări!
Mulțumesc. Aurora mea <3 Măcar sper că te-ai mai și relaxat în timpul vizitei în țară, ai timp să recuperezi (și abia aștept să văd ce-ți mai iese din mână). Îmbrățișări 🙂
Eu, initial, nu aveam niciun plan. Nu zic de promovare, SEO (care si acum e ceva dincolo de aria mea de expertiza). Cu timpul, s-au asezat cumva niste teme pe zile: de obicei, lunea e culinara (acum e o pauza la aceasta, inclusiv la Asaltul bucatariei, care va reveni in curand); martea e cu poezie, de-ale mele sau ale marilor poeti; miercurea este muzicala; joi de obicei recomand o carte, dar pot la fel de bine sa o fac si vineri; sambata si duminica, la liber – reflectii, moda, sport, te miri ce. 🙂 Uneori, scriu articolele cu cateva zile inainte, le corectez cand am timp, le aranjez si le dau drumul cand consider. La altele, daca ma loveste inspiratia le scriu si le si dau drumul pe blog.
SEO nu-i chiar greu dacă ai un blog pe domeniu, căci e un plug-in care te ajută, altfel totul e confuz pentru mine 🙂 Îmi place tare mult cum îți organizezi blogul și… abia aștept să văd cine mai asaltează bucătăria 🙂
Felicitari pentru articol, Diana!!! Este extraordinar de util si, cu siguranta, multi bloggeri o sa-ti multumeasca. Si eu folosesc calendarele editoriale. Pe langa cele facute in xls pe care le respect cu varf si indesat, de vreo 2 ani am descoperit si un plugin gratuit numit Editorial Calendar. Este absolut briliant si imi organizez cu ajutorul lui drafturile si articolele programate sa fie publicate. In plus, foarte mult ma ajuta la scrierea articolelor un soft numit Scrivener. Pe acesta chiar il consider comoara mea cea mai de pret daca vorbit de content writing. Si, ca o paranteza, cartile tot in Scrivener le scriu.
O să caut și eu Editorial Calendar, sună interesant 🙂 eu folosesc un fișier în Acess și o listă în One Note, dar pare o idee 🙂 Am mai auzit de Scrivener, tot la tine, pare util 🙂
As minti daca as afirma ca am un plan. Scriu dupa cum ma taie capul si public pe blog in functie de ceea ce scriu(despre carti/filme sau frustrari 🙂 ). Norocul meu ca am partenera de „suferinta” si ne suplinim acest „chef de scris”. In ultima vreme am fost foarte prinsa si in weekend am gasit ceva resurse pentru bloguri, dar pe viitor va trebui sa imi fac un plan de atac.
Tu ai noroc, e drept, ai o jumătate blogosferică formidabilă 🙂
Am observat și eu ca un plan este bun. Cu 3 bloguri este dificil. Timpul de lucru variază dar ar scădea drastic dacă las naibii fb asta și numsi scriu sau ma documentez. Am scris și zilnic și am făcut și pauze. Dupa pauze mi-a fost mai greu de reconectat. Și… Am văzut ca dacă scriu zilnic, chiar și teme diferite inspirația nu fuge.
Să știi că și mie mi se pare că atunci când scriu mai des sunt mai inspirată, dar jobul nu-mi permite să am timp de asta zilnic așa că mă descurc cum pot, mai ales în weekend. Iar un plan editorial e extrem de util în orice situație 🙂
Fain de tot! Succes in continuare si la competitie! 🙂
Timp sa fie, ca restul vin de la sine. 🙂
Mulțumesc, Gigel! Tu te-ai înscris? Dacă da, multă baftă și ție!