Cărțile copilăriei mele

cărțile copilăriei

sursa foto: Pinterest

A fost odată ca niciodată, într-un orășel mic în care oamenii mari erau ocupați să facă mașini-mașini, o fetiță care adora cărțile și poveștile. Îi plăceau atât de mult încât escalada biblioteca, își alegea o carte, cobora, se așeza turcește pe podea, deschidea cartea și-și imagina că citește (era prea mică pentru citit, dar nu pentru imaginat povești). Nu-i era de ajuns că mama ei îi spunea în fiecare seară o poveste, ea voia mai mult…

Povești nemuritoare și Frații Grimm

Pentru a-i potoli setea de povești, mama fetiței se hotărî să caute niște cărți potrivite pentru ea. Astfel, de la un chioșc de ziare că pe vremea aceea, în orașul mașiniștilor, acolo se găseau cărți cumpără un volum de Povești nemuritoare și un volum de Basme și Povești scris de Frații Grimm. Acestea au fost primele dintre cărțile copilăriei pentru ea.

Ambele îi plăcură tare mult fetiței. O purtau într-o lume de basm cum doar în desene mai vedea: o lume cu balauri, prințese, vrăjitori, călătorii. Era fascinată. Visa zi și noapte la acele lumi, își făcuse chiar și prieteni imaginari (dar care pentru ea erau extrem de reali). Ce să mai, mama găsise modul perfect de a îi susține pasiunea pentru povești.

Cărțile copilăriei ceva mai… mari

Curând, fetița învăță să citească. Reluă cu mare bucurie toate cărțile ei de povești, ba chiar escaladă din nou biblioteca și alese și cartea pe baza căreia își tot imagina povești: era una de poezii patriotice de Dimitrie Bolintineanu.

cărțile copilăriei

sursa foto: Pinterest

Termină repede tot ce mama o lăsase să răsfoiască din bibliotecă, ba chiar se uitase și pe câteva cărți despre motoare ale tatălui ei… Așa că trecu la pasul următor: fișa la biblioteca orășenească. Acolo, a descoperit (în ordine) Călătoriile lui Gulliver, pe Heidi, fetița munților, pe Fram, ursul polar, pe Micul prinț și pe Rémi din Singur pe lume. Și cam atât sau… am uitat oare pe cineva? Pe Colț Alb, desigur.

Fetița era încântată. Fiecare carte era o nouă lume în care prefera să se izoleze pentru că era mai bună, mai frumoasă decât micuțul și adesea posomorâtul orășel de oameni constructori de mașini-mașini. Și, totodată, cu fiecare nouă poveste, pofta ei de citit creștea… Visul ei era să citească toate cărțile din lume și să fie domnișoară care poartă pantofi cu toc roșii. Pe al doilea și l-a îndeplinit, la primul mai lucrează și acum – om mare fiind. Așa că citește mult, atât de mult cât o lasă slujba ei de la fabrica de mașini-mașini. Face asta, pentru că un om mare fără un vis nu e diferit de o mașină, dar și pentru că-i plac în continuare poveștile.

Și m-am suit pe-o roată, și v-am spus povestea toată. Cel puțin până acum. Mai am de trăit din ea pentru a vă spune mai mult, căci da, fetița sunt eu, iar acestea au fost cărțile copilăriei mele. Ale voastre care au fost?


Sharing is caring:

Hai să ne citim și pe mail!

Bi-lunar trimit vești despre ce am mai scris pe blog, conținut exclusiv și recomandări faine!
© dealedianei.ro, 2021