De obicei nu îmi stabilesc rezoluții pentru noul an. Știți cum e cu ele: ți le pui la final de decembrie, iar cel târziu pe 6 ianuarie le-ai uitat. Unul din motivele pentru care se întâmplă asta este că odată ce s-a evaporat magia sărbătorilor, lăsăm deoparte țolul și gândul festiv și ne întoarcem la banalitatea zilelor noastre. Alt motiv e că ne ia valul și-ncepem să ne propunem imposibilul, de parcă am devenit un soi de SuperMan-i. Așa că nu prea văd de ce m-aș complica să-mi pun rezoluții: sunt efemere precum iubirea din grădiniță. Eh, dar cu obiectivele e altceva. De ele avem nevoie căci ele ne trasează calea, ne dau un motiv pentru care să ne ridicăm din pat. Așa că pentru 2020 eu mi-am setat obiective, nu rezoluții. Iar pentru a mă asigura că le pot atinge, mă voi ocupa să le transform în obiective SMART.
Înainte de toate… ce vreau eu să realizez în 2020?
Înainte de a mă apuca să-mi formulez obiectivele într-o manieră SMART (cât de corporatist, nu?), am făcut totuși ceva ce e mai mult legat de latura mea de visătoare. Am închis ochii, am inspirat și expirat profund, am deschis ochii și-am început să scriu pe-o foaie de hârtie cam ce aș vrea eu să realizez în 2020. Iată ce a ieșit:
Sună bine, zic eu, dar acum vine partea un pic mai grea!
Ce sunt acelea „obiective SMART”?
SMART este un termen destul de folosit în corporațiile zilelor noastre. El este un criteriu ce permite stabilirea obiectivelor după care managerii își evaluează subalternii, un soi de bau-bau corporatist ar zice unii, dar nu-i chiar așa. Dacă ai trasate obiective SMART înseamnă, pe românește, că nu ți se cer bălării: știi clar ce ai de făcut, cum, până când și, mai ales, ai și posibilitatea de a le duce la bun-sfârșit. Eh, dar pentru a vă explica mai bine care-i treaba cu ele și ce înseamnă acronimul acesta, am desenat o diagramă:
Rezumând, un obiectiv trebuie să fie:
- Specific (să știi cum, ce, cât, …);
- Măsurabil (să-ți poți măsura nivelul de atingere al obiectivului);
- Abordabil (posezi toate abilitățile și resursele pentru a îndeplini obiectivul);
- Relevant (să aibă o însemnătate pentru tine);
- Time-bound (o traducere neaoșă ar fi „care poate fi încadrat în timp”).
Acum, mă întorc la obiectivele mele. Poate că nu au cea mai SMART-ish formulare, dar respectă întru-totul acest criteriu. Sunt ele specifice – adică am idee cum trebuie să le îndeplinesc? Am! Nu scriu, dar am! Sunt ele măsurabile – da, ele pot fi măsurate. Chiar și cel cu vizualuri mai bune, o să-mi deau seama singură pe măsură ce creez infografice mai complicate și poate o să fac și un sondaj să văd ce credeți și voi. Inclusiv cel cu întărirea comunității – engagementul poate fi măsurat, analizat. Sunt abordabile? Normal că sunt, altfel nu mă apucam de ele, nu mai sunt la vârsta la care să alerg după cai verzi pe pereți. Sunt relevante? Nu mi-aș propune ceva care să nu îmi aducă plus-valoare. Pot fi încadrate în timp? Ca limită temporală mi-am ales finalul lui 2020, deși pe unele e posibil să le îndeplinesc mai repede!
Încă un lucru pe care mai am de gând să-l fac
Așa cum am scris și în infografic, dar și în diagrama în care vă explic ce înseamnă „obiective SMART”, o să țin și o evidență a acțiunilor pe care le întreprind pentru a duce la bun-sfârșit ceea ce mi-am propus. Pentru asta, voi crea chiar azi un Excel destul de simplu: fiecare acțiune va fi listată pe o coloană, pe celelalte, voi scrie ce am realizat în fiecare săptămână pentru acel scop. Fără o muncă susținută, orice obiectiv, oricât de bine formulat, e doar apă de ploaie!
OK, asta sună bine acum! Ce o să fac când o să mi se pare că totul se duce pe apa sâmbetei? Ei bine, atunci o să-mi amintesc de faptul că vreau să devin cea mai bună versiune a mea, iar aceste obiective fix pentru asta sunt!
Și o să închei articolul aici. Încep să sun precum un guru care scrie cărți motivaționale sau precum Mr. Miagy din Karate Kid (ăla original). Voi v-ați stabilit obiective pentru 2020? Sunt obiective SMART sau obiective și atât?
24 Comments
Să ai spor în tot ce ți-ai propus și să reușești să le duci spre împlinire! Conturez și eu o listă de obiective, sper să fie gata până-n 2020! 🙂
Mulțumesc, Angela! Mult spor și ție 🙂 ai grijă să fie SMART! 😁
Mult succes, organizare și rezistență pentru împlinirea obiectivelor!
Mulțumesc 🙂 chiar am nevoie de toate 3 😀
Frumoase obiective, se incadreaza bine la categoria SMART. Unele dintr-ale mele ar fi mai degraba la categoria SMAR, fiindca sunt obiective care tin de oarece disciplina, care se castiga in timp si care evolueaza in timp. Poate o sa razi, dar deja am un obiectiv la care lucrez deja de vreo luna, anume sa beau cel putin 1,5-2 L de apa pe zi. 🙂
E bine și SMAR 😁 Mi se pare un obiectiv tare bun, sănătos 😊
succes! îți doresc din suflet să realizezi chiar și mai mult decât ți-ai propus/scris aici!
Mulțumesc, draga mea 😊
Multă baftă, să le bifezi pe toate şi, la final de 2020, să ne spui că ai reuşit în toate! 😉
Mulțumesc ❤️🤗
Multă baftă zic si eu… Mibse pare greu să scrii pe un blog d’poi pe două. Eu aș unifica cele două!
Nu e greu. Până în mai am avut un singur blog, dar era o mare salată neasortată (dacă pot spune așa). Astfel că mi-am făcut și locșorul acesta unde scriu despre lucruri mai realiste, iar pe celălalt blog am rămas cu tentativele literare și cu alte sensibilități. 😁
Cea mai potrivită cale pentru a avea 100% succes cu rezoluțiile de Anul Nou este…
TA TAAA!
Să ai o singură rezoluție!
1(una)
Atât 🙂
Da, cu rezoluțiile da. Eu le diferențiez un pic de obiective, acestea din urmă presupun un plan concret de acțiuni, o urmărire a evoluției (cel puțin așa le văd eu, așa mi-a fost cultivată semnificația lor). Rezoluțiile sunt doar foc de artificii.
Si eu care credeam ca am multe obiective… .
Trebuie sa recunosc ca imi place modul de structurare, foarte SMART!
Felicitari pentru realizari si la mai multe in anul 2020!
Nu sunt multe. Dacă mă gandesc bine, fiecare grup poate fi restrâns la un singur obiectiv, toate fiind obiective secundare, de sprijin pentru a atinge obiectivul principal. 🙂 Mulțumesc, Katherine! Un an nou cât mai rodinic!
Cu drag, asemenea! 🙂